Assalamualaikum W.B.T. dan salam sejahtera. terima kasih kerana sudi melawat blog saya yg serba kekurangan ini,, moga dgn info & cerita dari saya dapat dikongsi bersama.. yang baik itu datang dari Allah SWT,, dan yg buruk itu datang dari kelemahan saya sendiri.. wassalam..

Tuesday, August 2, 2011

2nd ramadhan.. school n home

assalamualaikum...
hari ny dh 2nd ramadhan kn?? posa x? heheheeee...
alhamdulillah... dugaan hari ny sedih,, pngakuan,, baru ja berlaku,, hmmm,,, dh la! mngarut! xpyah pkir, nnt kuar air mata,, dh2! meh cni awuf nk cita apa yg awuf blajar kt skolah td,, huhuuu,,,  td kt skolah awuf  buat roda warna utk subjek seni visual,, hmm,, x abeh,, ny awuf nk tunjuk,, awuf buat xabeh tau,, segan la nk tunjuk,, tp nk tunjuk jugak,, heheheee,,, burukk,,,,

 1-LUKIS BULATAN DAN BAHAGI KEPADA 12 BAHAGIAN 2-WARNAKAN DENGAN WARNA ASAS(MERAH) 
SEPERTI DI ATAS 


3- KEMUDIAN WARNA BIRU DALAM RUANG 
SEPERTI DI ATAS


 
4- KUNING 
**abaikan tangan yg mewarna warna merah tu,,
 THEN, JD MCM NY,, NEXT: MIX COLOUR


JADI LA MACAM NY,, 


WHEEL COLOUR

color wheel is a circular chart that shows primary and secondary colors.
The color wheel most commonly used today is called the HSV color wheel which means hue, saturation, value. The HSV color wheel is described below. There are two versions: one in which red, green and blue are regarded as the primary colors (called the electronic or computer color wheel); and one in which magenta, yellow, and cyan are regarded as the primary colors (called theprinter's color wheel).

The primary colors

(* Primary means first) The primary colors always appear on the color wheel. There are three primary colors on the printer's color wheel (the color wheel described here is the color wheel used for color printing). They are magenta (a bright pink), yellow and cyan (a light greenish blue).
The primary colors can be mixed together to make secondary colors. A long time ago, people used to think that the primary colors were red, yellow and blue. Now we know they were wrong.


The secondary colors

(* Secondary means second) The secondary colors are on most color wheels. There are three secondary colors. They are green (made by mixing cyan and yellow), red (made by mixing yellow and magenta) and blue (made by mixing magenta and cyan). Secondary colors are made by mixing primary colors together. The secondary colors can be mixed with the primary colors to make tertiary colors.


The tertiary colors

(* Tertiary means third) The tertiary colors are made by mixing a secondary and primary color together. The tertiary colors are orange, made by mixing red and yellow; chartreuse green (yellow-green), made by mixing green and yellow; spring green, made by mixing green and cyan; azure, made by mixing blue and cyan; violet, made by mixing blue and magenta; and rose, made by mixing red and magenta.
In the electronic color wheel used for electronic devices such as televisions and computers, red, green, and blue are regarded as theprimary colors and magenta, yellow, and cyan are regarded as the secondary colors. The tertiary colors are the same for both the printer's color wheel and the electronic color wheel.The 12 major colors of the color wheel

The 12 major colors of the color wheel, at 30 degree intervals on the HSV color wheel (shown above), are the following: red (0 degrees or 360 degrees), orange (30 degrees), yellow (60 degrees), chartreuse green (90 degrees), green (120 degrees), spring green (150 degrees), cyan(180 degrees), azure (210 degrees), blue (240 degrees), violet (270 degrees), magenta (300 degrees), and rose (330 degrees). This constitutes the complete set of primary, secondary, and tertiary color names.

The 12 major color wheel colors color comparison chart

Note: Red is shown twice so it can be compared to both orange and rose.
 • RED (web color) (Hex: #FF0000) (RGB: 255, 0, 0) (0 Degrees)
 • ORANGE (color wheel Orange) (Hex: #FF7F00) (RGB: 255, 127, 0) (30 Degrees)
 • YELLOW (web color) (Hex: #FFFF00) (RGB: 255, 255, 0) (60 Degrees)
 • CHARTREUSE GREEN (web color Chartreuse) (Hex: #7FFF00) (RGB: 127, 255, 0) (90 Degrees)
 • GREEN (X11) (color wheel Green) (HTML/CSS “Lime”) (Electric green) (Hex: #00FF00) (RGB: 0, 255, 0) (120 Degrees)
 • SPRING GREEN (web color) (Hex: #00FF7F) (RGB: 0, 255, 127) (150 Degrees)
 • CYAN (web color Aqua) (Hex: #00FFFF) (RGB: 0, 255, 255) (180 Degrees)
 • AZURE (color wheel Azure) (Hex: #007FFF) (RGB: 0, 127, 255) (210 Degrees)
 • BLUE (web color) (Hex: #0000FF) (RGB: 0, 0, 255) (240 Degrees)
 • VIOLET (color wheel Violet) (Near Violet) (Hex: #7F00FF) (RGB: 127, 0, 255) (270 Degrees)
 • MAGENTA (web color Fuchsia) (Hex: #FF00FF) (RGB: 255, 0, 255) (300 Degrees)
 • ROSE (Hex: #FF007F) (RGB: 255, 0, 127) (330 Degrees)
 • RED (web color) (Hex: #FF0000) (RGB: 255, 0, 0) (360 Degrees)

**credit to wikipedia..


pastu utk subjek sastera, Cikgu Pauzi 
suruh kami buat pembentangan berdasarkan tajuk2 yg diberi,,
Tugasan KM Tra 6RZ:
G1 : Syuhada/Naimah/Irfan - Sast. Tulisan & Lisan
G2 : Shuhada/Farizatul - Tun Sri Lanang
G3 : Aufa/Atikah - Hamzah Fansuri
G4 : Adniza/Amira - Bukhari al-Jauhari
G5 : Bashirah/Syazana - Nuruddin ar-Raniri
G6 : Norfariza/Syafiqah - Raja Ali Haji
G7 : Shazwani/Azalina - Sheikh Daud al-Fatani
G8 : Amira Salma/Fatin Syaafiqah - Syed Muhammad bin Zainal Abidin
G9 : Akmal/Hazrul - Sheikh Ahmad bin Muhammad Zain al-Fatani
G10 : Illa/Aishah - Pendidikan/Moral
G11 : 'Aas/Hanif - Keagungan raja dan negara
G12 : Fauzi/Akhyar - Kepahlawanan
G13 : Najmi/Amirul - Kesetiaan rakyat
G14 : Azlina/Amalina - Panduan utk raja, pembesar, dan rakyat
G15 : Farah/Nur Anis - Keagamaan dan kepercayaan
G16 : Shafida/Azizi - Gambaran masyarakat


utk tajuk yg awuf kna bentangkan, HAMZAH FANSURI

hmmm,,, ^^;

ny awuf dpat ckit dr wikipedia,, 

then, awuf copy n paste kt cni laa,,,Hamzah Fansuri ialah seorang penyair yang dipercayai dilahirkan pada akhir abad ke-16 di Barus atau Panchor, Sumatera Utara. Pada tahun 1726, Francois Valentijn dalam bukunya Oud en Nieuw Oost-Indie (Hindia Timur Lama dan Baharu) pada bab mengenai Sumatera, menyebut Hamzah Fansuri sebagai seorang penyair yang dilahirkan di Fansur.
Hamzah Fansuri telah mengembara ke pelbagai tempat untuk menambah pengetahuannya seperti ke MekahMadinahBaghdadPahang(Tanah Melayu), dan Kudus (Pulau Jawa). Ia menguasai bahasa Arab dan Parsi di samping bahasa Melayu yang memang menjadi bahasa ibundanya. Bahasa Melayu yang digunakannya itu sudah memperlihatkan bentuk seperti yang digunakan sekarang.
Hamzah Fansuri adalah pengembang tarekat Wujudiyah. Fahaman ini beranggapan bahawa segala makhluk itu pada asasnya esa, kerana wujud daripada zat Allah.
Dalam hujahnya menerusi kitab-kitab ini, terkesan bahawa Hamzah terpengaruh dengan faham Ibn Arabi, ahli tasawuf yang masyhur pada akhir abad ke-12 dan awal abad ke-13.
Bagaimanapun, tarekat Wujudiyah ini kemudiannya ditentang hebat oleh Nuruddin ar-Raniri yang mengatakan Tuhan kekal tidak terjejas dari ciptaannya.
Tidak diketahui secara pasti tarikh hasil karyanya itu ditulis kerana tidak ada catatan tentangnya. Yang diketahui ialah bahawa Hamzah Fansuri menghasilkan karyanya itu pada masa Sultan Iskandar Muda Mahkota Alam memerintah Aceh dalam tahun 1606-1636 M. Berdasarkan ini, dapatlah dikatakan bahawa karyanya itu tercipta pada awal abad ke-17. Ia menghasilkan beberapa buah syair dan prosa. Perhatikan bahasa yang terdapat dalam petikan Syair Perahunya ini:
Inilah gerangan suatu madah
Mengarangkan syair terlalu indah
Membetuli jalan tempat berpindah
Di sanalah i'tikad diperbetuli sudah


Wahai muda kenali dirimu
Ialah perahu tamsil tubuhmu
Tiadalah berapa lama hidupmu
Ke akhirat jua kekal diammu


Hai muda arif budiman
Hasilkan kemudi dengan pedoman
Alat perahumu jua kerjakan
Itulah jalan membetuli insan
Dengan penggunaan bahasa yang indah dan dengan perumpamaan yang sederhana, Syair Perahu ini pada suatu masa menjadi sebutan orang ramai. Ia digunakan oleh ibu bapa untuk menasihati anaknya agar mentaati ajaran Islam.

Karya Hamzah Fansuri

 1. Asrar al-Arifin (Rahsia Orang yang Bijaksana)
 2. Sharab al-Asyikin (Minuman Segala Orang yang Berahi)
 3. Zinat al-Muwahidin (Perhiasan Sekalian Orang yang Mengesakan).
 4. Syair Si Burung Pingai
 5. Syair Si Burung Pungguk
 6. Syair Sidang Fakir
 7. Syair Dagang
 8. Syair Perahu


BIOGRAFI HAMZAH FANSURISYEIKH Hamzah Fansuri ialah seorang ulama dan pujangga besar Melayu. Beliaulah penyair Melayu pertama yang menggubah syair-syair bersifat agama. Hamzah Fansuri dipercayai dilahirkan pada akhir abad ke-16 di Barus atau Panchor, Sumatera Utara. Panchor disebut Fansur dalam bahasa Arab. Pada tahun 1726, Francois Valentijn dalam bukunya Oud en Nieuw Oost-Indie (Hindia Timur Lama dan Baharu) pada bab mengenai Sumatera, menyebut Hamzah Fansuri sebagai seorang penyair yang dilahirkan di Fansur.
Karya-karya Hamzah Fansuri telah dikaji oleh para sarjana Timur dan Barat iaitu Kraemaer, Doorenbos, Al-Attas, Teeuw, Brakel, Sweeney, Braginsky dan Abdul Hadi.
Kajian al-Attas yang merupakan analisis semantik dianggap sebagai kajian yang paling menyeluruh dan hebat terhadap pegangan mistisisme Hamzah Fansuri.
Pada masa yang sama, kajian mereka ini telah memberikan penjelasan yang amat penting mengenai sumbangan Hamzah terhadap sastera Melayu.
Pemikiran dan pegangan Hamzah Fansuri terpancar dalam karya-karya beliau meliputi karya prosa dan puisi.
Hamzah adalah pengembang tarekat Wujudiyah. Gambaran tentang ajaran Wujudiyah ini dapat dikutip daripada karangan beliau Asrar al-Arifin dan Sharab al-Asyikin.
Fahaman ini beranggapan bahawa segala makhluk itu pada asasnya esa, kerana wujud daripada zat Allah.
Dalam hujahnya menerusi kitab-kitab ini, terkesan bahawa Hamzah terpengaruh dengan faham Ibn Arabi, ahli tasawuf yang masyhur pada akhir abad ke-12 dan awal abad ke-13.
Selain itu, Hamzah turut menyisipkan dalam karangannya kutipan-kutipan ahli tasawuf Parsi seperti al-Junaid, Mansor Hallaj, Jalaluddin Rumi, Abi Yazid Bistami, dan Shamsu Tabriz.
Karangan-karangan prosa Hamzah yang terpenting ialah Asrar al-Arifin (Rahsia Orang yang Bijaksana), Sharab al-Asyikin (Minuman Segala Orang yang Berahi) dan Zinat al-Muwahidin (Perhiasan Sekalian Orang yang Mengesakan).
Syair-syair beliau pula ialah Syair Si Burung Pingai, Syair Si Burung Pungguk, Syair Sidang Fakir, Syair Dagang dan Syair Perahu.
Melalui hasil karangannya, dijelaskan mengapa orang harus mencari Tuhan dan juga sebagai garis petunjuk untuk mencari Tuhan.
Syair-syair Hamzah sarat dengan estetika, ilmu dan falsafah diolah berdasarkan pengaruh pantun menampakkan bahawa Hamzah menguasai puisi Parsi bersifat tasawuf dan memupuk rasa cinta akan Allah.
Hamzahlah penyajak Melayu pertama yang menggunakan syair dalam tulisan agama.
Winstedt mengatakan cara pemikiran Hamzah sesuai dengan pemikiran yang terdapat dalam karangan-karangan ahli-ahli falsafah, pujangga dan pengarang-pengarang besar Barat seperti St. Augustino (354-430), John Lyly (1553-1606), Francis Bacon (1561-1662), John Milton (1608-1674), Sydney Smith (1771-1845) dan lain-lainnya.
Pengiktirafan tersebut mewajarkan Hamzah Fansuri diangkat sebagai pelopor kesusasteraan Melayu moden di alam Melayu.dh2!!
cukup stakat ny utk 'school'
next, 'home'

bukan nk crita apa pun,, hmm,, buka posa mkn apa?? best x?? 
ayah awuf buat ayam bakar,, yummy,, sedap.. nikmat d bulan ramadhan,,

ny haaa,,,


hmmm,, itu ja nk bgtau,, 
ok lahh,,, papai,,

jap2! ny awuf titip gambar time seni visual td,,
member2 awuf,, 

ok..
assalamualaikum,..

**selamat berpuasa dan selamat bersahur,, huhuuu,,
No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...